Szánalom Kapitány kalandjai

Befogadtam ezt a töltényt, mintha édes gyermekem lenne, befogadtam a hasamba, akár egy fémes magzatot, átölelem, cirógatom, vigyázok rá. Eggyé válunk. Állandósult éhségérzetem lassan elmúlik, boldoggá tesz ez a gyermek.

Őket szeretem

Címkék

alibi (1) anyám (1) az (1) balaton (1) béla (2) bharat (1) bocskor (1) boldogság (1) börtön (1) csók (1) dealer (1) dogville (1) elmenni (1) fekete (1) focista (1) gábor (1) gyurcsány (1) joshi (1) kultura (1) lyuk (1) maradni (1) mátyás (1) monolake (1) morons (1) munch (1) nátha (1) órák (1) orra (1) párhuzamos (1) péter (1) pintér (2) quimby (1) rákosi (1) rasszizmus (1) részeges (1) sláger (1) sofőrök (1) szerelem (1) színház (1) tököli (1) út (1) vándor (2) wesselényi (1) Címkefelhő

A kultura úgy hull le rólam, mint ruha

2008.03.13. 12:55 | Ixca | 1 komment

"másról a boldog szerelemben" (J. A. : Nagyon fáj)

 

Quimby szólt a háttérben, vagy Balaton, nem tudta, de nem is volt lényeges. Minden lényegtelenné vált. A kiállítás képei érdekesek voltak, merészek, ő mégis úgy sétált végig a termen, hogy az egyiket sem nézte meg. Nem tudta, hogy került ide, erre a kiállításra, nem tudta, honnan ismeri ezt a szerény arcú művészt, aki a falhoz lapult, nem tudta, mit keres bárhol is, hiszen mindegy, hogy hol van, igazából sehol sincs. A zsebében ott lapult egy Hesse-regény (a Demian, vagy a Kerék alatt), de képtelen volt beleolvasni, most Hesse is néma volt, akár a képek, akár a fiatal jegyszedőlány mosolya, akár az égen bóklászó fáradtan pislogó nap, akár a szavak a betűk, sápadt filmkockák egy ócska filmből.

 

Hiába ment ki az ígéretesen hangzó Honvéd-Siófok derbire, hiába volt az iram félelmetes, a színvonal felülmúlhatatlan, már az első gól előtt elaludt és a huhogásra se ébredt föl. Uh-hu-uh-hu, hiába huhogott a sok majom, ő édesdeden (haha) horkolt, rémes, átlagosan horrorisztikus álmokat látva. A félidő végén egy  lecsúszott, beadás-szerű lövés ébresztette fel, nagyot csattant álomkóros arcán, a löket ereje hátrataszította, ezen jól elszórakozott mindenki. Körbenézett. Hányingere volt az emberektől, ez hát az undor, ez hát a gyűlölet.

 

És mindez miért, mindez honnan? Egy nagyon fiatal, szinte még gyereklány tapicskol a szívén, vadul mosolyogva, és csacsogva, önzőn, felelőség nélkül, be nem tartva csillogó szemei ígéretét.

 

Felnevetett, a mellette csápoló  részeg üzletkötő úgy vélte, újdonsült barátja is a meccsen szórakozik, azon nevetgél, hogy Kovács II. Géza képtelen átvenni egy a jobb lábához csordogáló labdát, vagy, hogy a „Nagy” Józsika nem szeret sprintelni, és vadul dohog, ha futtatni próbálják. Szegény üzletkötő nem sokat ért az élethez, az emberekhez, ha nem hallja ezen a nevetésen, hogy nem a meccsnek szól, nem a mókás, vizezett magyar futballnak.

 

Quimby szólt a háttérben, vagy Balaton, nem tudta, de nem is volt lényeges. Pár hete még boldog volt, befogadta szívébe a világot, mindenkivel kedves volt, mindenre nyitott. Mintha évek teltek volna el. Ilyet még sohasem érzett, Nabokov sorai jelentéktelennek tűntek, ostobáknak, semmit sem mondtak el a világról, az ő világáról. A részeg hajléktalan vizenyős, boldogtalanul ravasz tekintete igazabbnak tűnt, a Mad Season Wake up című dala igazabbnak tűnt, a köpet a földön igazabbnak tűnt, mindannál, amit a nagy írók elmondtak a nagy idők során, mint amit a tüzes, remegő költők elmerengtek, elordítottak a süket emberek, a süket világ felé. Vajon minek ült be erre a filmre, hogy elmondhassa, megnézett egy művészfilmet, minek ül be, megy el bármerre is, ha csak önmagával képes törődni, ha csak azt látja, a világ összes filmkockája, alkotása, lánya és barátja áruló, minden mozdulat hazug, álságos, nevetséges? Érdekes úgy nézni egy filmet, hogy nem figyelünk, érdekes úgy járni a várost, hogy nem látunk semmit se, érdekes úgy barátkozni ismeretlenekkel, hogy nem várunk tőlük semmit se, hogy már azelőtt lenézzük, lekezeljük őket, mielőtt megszólalnának.

 

Előbb-utóbb ki kell majd mondani azt a szót, gyűlöllek, azután majd minden könnyebb lesz, azután újra feljön majd a nap, ragyogni fog, ki kell mondani, gyűlöllek, mert áruló vagy, gyűlöllek, mert önző vagy, hányingerem van az egésztől.

 

Betette a Woven Hand albumot a lejátszóba. Meghallgatta a My Russia-t egymás után ötször, imádta a hangulatát, a szövegét,

 

no one asked any questions
for fear that I might answer
they covered their ears to your song

 

have I shown them compassion
have I shown them any love
I hope they know it come
from the father above

 

rajongott David Eugene Edwards ős-szomorú, kiégett, de mégis tüzes hangjáért, a melankolikus, kőkeményen szentimentális zenéért. A kultúrából ezekre az időkre csak a zene maradt meg, csak a zene bódította el, csak The Doors, a Pink Floyd, Chet Baker, a Balaton nyugtatta meg, vagy korbácsolta fel, csak a Zeppelin, Black Sabbath, Syrius őrjítette meg, csak Jimi Hendrix Blues című albumára volt képes elaludni, és minden ébredéskor Woven Hand-et, vagy Tindersticks-et hallgatott. Amikor lehetett, elment meghallgatni a zseniális Balogh Kálmánt, vagy a mosolygós-bús, bús-mosolygós Csík-zenekart. A Bolyongok című József Attila feldolgozásuk rövid volt, alig egyperces, de ezekben a napokban sűrűn megtörte őt.

 

József Attila: Bolyongok

Hol van az a kis ház, hol kevesen járnak?
És ahol szeretnek, És csak reám várnak,
És csak reám várnak.

Merrefelé menjek? Balra-e vagy jobbra?
Fenn csillagok vannak, felnézek azokra,
Fénylő csillagokra.

Merre nincs csillagfény - arra fogok menni,
Ott fognak igazán engemet szeretni,
Igazán szeretni.


Quimby szólt a háttérben, vagy Balaton, nem tudta, de nem is volt lényeges. Az énekes részeg volt, s mivel ő is be volt rúgva, nem ismerte fel az előadót. A hely tele volt mogorva, vagy fényes emberkékkel, volt, aki ragyogott, volt, aki a közöny, vagy a szürke melankólia savanykás illatát árasztotta. Odalépett a Halálhoz és a képébe nevetett: Nem félek tőled.



Ebben maradtak.


A bejegyzés trackback címe:

https://szanalomkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr95379140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Délest József · http://www.myspace.com/jozsefdelest 2008.11.09. 19:11:27

Ezt nagyszerű volt olvasni.
Címkék: balaton kultura quimby
süti beállítások módosítása