Szánalom Kapitány kalandjai

Befogadtam ezt a töltényt, mintha édes gyermekem lenne, befogadtam a hasamba, akár egy fémes magzatot, átölelem, cirógatom, vigyázok rá. Eggyé válunk. Állandósult éhségérzetem lassan elmúlik, boldoggá tesz ez a gyermek.

Őket szeretem

Címkék

alibi (1) anyám (1) az (1) balaton (1) béla (2) bharat (1) bocskor (1) boldogság (1) börtön (1) csók (1) dealer (1) dogville (1) elmenni (1) fekete (1) focista (1) gábor (1) gyurcsány (1) joshi (1) kultura (1) lyuk (1) maradni (1) mátyás (1) monolake (1) morons (1) munch (1) nátha (1) órák (1) orra (1) párhuzamos (1) péter (1) pintér (2) quimby (1) rákosi (1) rasszizmus (1) részeges (1) sláger (1) sofőrök (1) szerelem (1) színház (1) tököli (1) út (1) vándor (2) wesselényi (1) Címkefelhő

Monolake, Merlinben, még mindig

2009.02.23. 19:12 | Baltasar Bustos | Szólj hozzá!

a hatása alatt vagyok. Szombat éjszaka a metsző hidegből menekültem a Merlinbe. Az ajtónál kopaszok, az alagsorban egy ismerős, az emeleten kellemes dekorációk fogadtak. Minden rendben. (Átmenekszem jelen-időbe.) Mindenki Monolake-re vár. Franz Monolake-re. Kevesen ismerik a művész teljes nevét.

Franz Monolake Tádzsikisztánban született egy téglagyárban (1911-ben). Szőröstalpú sztereotípiák között cseperedett. Miután egy Bohec nevű jazz-gitáros kivásárolta a rabszolgaságból Németországba költözött. Részt vett három Hitler-ellenes felvonuláson, majd a klasszikus zene felé fordult. Később (állítólag unokája tanácsára) elment programozónak, és rákapott a minimal-techno-ra. Turnézni indult (mondják, hogy Dj Bobo csak az egyik álarca volt).

Amit a Merlinben művel, leírhatatlan. (Akkor ez mi?) A fémesen koppanó magas hangok, a doromboló, duruzsoló basszusok, az e világi, túlvilági zörejek. Mindig csak lassan válik felismerhetővé a ritmus, a lábak,a lépések bizonytalanok, majd egyszerre megérezzük mind, együtt mozgunk, hullámzunk, és Franz Monolake vezényel.

Svájci-sapka, szemüveg, sör - a képen minusz sapka és sör, de azt mégse írhatom, hogy egy szemüveges számtekes pö..-.  Franz szolid álarca egy szolidan őrült, őrülten tehetséges figurát takar, aki összekötötte a német precizitást a végtelen játékossággal (a tádzsik múlt!). Teljesen elmerülök a zenében, beszippant, majd elringat, felfal, és megemészt. Franz úgy irányít, akár egy marionett-bábut. Mellettem barátok, ismerősök, G. arcán révület, G.2. szemeiben őszinte elismerés. G. kissé részeg, G.2. kissé józan, de mindketten ugyanazt érzik: itt bizony egy zsenit hallgatunk-látunk élőben. (Kiemelés Tőled.)

Később azt veszem észre, hogy táncolok. Mi történt? Szerencsére szerencsétlen mozdulataimat csak érzem, s nem látom, lassan már nem is érdekel, hogy úgy mozgok, mint egy enervált, kiégett, cigarettacsikket majszoló, vén kokott (milyen PC vagyok). Eltűnnek a ráncaim, eltűnik a szájszag, és előbújik egy romlatlan ember. Köszönöm Franz (Robert Henke)!

A romlatlan ember később visszautasítja a vodkás-koktélt, és a sört is, így köznevetség tárgya lesz.

 

 

Franz pedig lesétál a színpadról, és összetöri a varázst. Lehullik az álarca, és ott áll előttünk a megöregedett Dj Bobo. Felkapcsolják a lámpákat. Pedig when the music's over...


 

 

 

A leírtakkal ellentétben Franz Almdudler E.T.A. Monolake nem Tádzsikisztánban született, hanem Spanyolországban (Bilbao városában). S főleg nem egy téglagyárban! Franz Almdudler tisztességes szülőktől kapott tisztességes nevelést, és erre a nevelésre alapozva lett ilyen tisztességtelenül tehetséges, virtuóz, programozó-gépzenész.

 

 

 

 

A zene: 5++++. A buli: 5++. Esély egy jobb bulira nyárig: talán Balogh Kálmán, vagy Bob Marley...

 

(Ui.: A felső képen látható úri-náci Dr. Franz Hippler Az örök zsidó című gátlástalan (és elrettentően ócska) propaganda-film rendezője, akit sosem ítéltek el.)

(Ui.2.: A Der Ewige Jude forgatókönyvírója -Jean Aurenche- a háború után egy rakás siker-filmhez írt forgatókönyvet -Franciaországban-.) 

 

Szép.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szanalomkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr76961429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: monolake
süti beállítások módosítása