Szánalom Kapitány kalandjai

Befogadtam ezt a töltényt, mintha édes gyermekem lenne, befogadtam a hasamba, akár egy fémes magzatot, átölelem, cirógatom, vigyázok rá. Eggyé válunk. Állandósult éhségérzetem lassan elmúlik, boldoggá tesz ez a gyermek.

Őket szeretem

Címkék

alibi (1) anyám (1) az (1) balaton (1) béla (2) bharat (1) bocskor (1) boldogság (1) börtön (1) csók (1) dealer (1) dogville (1) elmenni (1) fekete (1) focista (1) gábor (1) gyurcsány (1) joshi (1) kultura (1) lyuk (1) maradni (1) mátyás (1) monolake (1) morons (1) munch (1) nátha (1) órák (1) orra (1) párhuzamos (1) péter (1) pintér (2) quimby (1) rákosi (1) rasszizmus (1) részeges (1) sláger (1) sofőrök (1) szerelem (1) színház (1) tököli (1) út (1) vándor (2) wesselényi (1) Címkefelhő

Vakság

2009.05.15. 15:17 | Baltasar Bustos | 1 komment

Kinyitottam az ajtót. Kidugtam a fejemet a résen, de kívül olyan világos volt, hogy elveszítettem az eszméletemet.

 

Hunyorogva forgolódtam a földön, és megértettem, hogy kevés vagyok a látáshoz. Érzékszerveim úgy eltompultak, úgy hozzáidomultak az engem körülvevő, könnyen meglátható világhoz, hogy a másik oldal fényei, erős, élő, lüktető színei már végzetesen megterhelik az elmém. A percek, napok, évek alatt szépen megvakultam, és észre se vettem, hogy már hosszú ideje zárva tartom a szemem.

 

Ebben a jól ismert világban vakon is elboldogulok. Kevesen veszik észre, hogy botorkálok, mert a legtöbben ugyanezt teszik. Kábán állunk egy ormótlan villamos kavargó gyomrában, mintha örökösen utaznánk valahová.

 

Néha megpillantok – micsoda ellentmondás- egy-egy élő embert, és olyankor felcsillan a szemem. Ezek az emberek olyan könnyedek, mintha angyalok lennének. Látom – kitágult pupillám szinte belesajdul-, hogy levetették a terheiket, ők valóban a Holdon járnak, járásuk inkább tánc, mint egyszerű mozgás.

 

Próbálom őket utánozni, de kevéssé sikerül. Tétova járásom gyönge hamisítvány.

 

Mindig jöttek bolondos emberek, akik megpróbálták felfeszíteni a szemhéjainkat. Mind ugyanott végezték. Meghaltak mártírként, vagy magányosan megöregedve, már életükben felszentelve, vagy teljesen elfeledve. Mégis mind ugyanott kötöttek ki, hasonló könyvek hasonló lapjain, mesékké halványodó példázatokba beágyazva.

 

Keverjük őket a képregényhősökkel, filmek, ponyvák szereplőivel. Követőik később átértelmezték a szavaikat, tanítványaik meghamisították őket, és furfangos emberek hatalmas építményeket emeltek a tanításaikra – csillogó Egyházakat, csodálatos kasztrendszereket-. Nagyon nehéz szembenézni velük. Lehántani, levakarni a sok hazugságot, és meglátni a Prófétát.

 

Mióta rájöttem, hogy örökletes vakságban szenvedek keresem azt az embert, aki a Mesterem lehetne. Várom, hogy valaki felnyissa a szememet, hogy tanítson, mert nem tudok semmit sem. De nem tudok egy szavakból született embert követni. Elfogadom Jézus, Szókratész, Krasznahorkai, vagy Bernard Malamud szavait, de nem látom a kinyújtott kart.

 

Jézus nem hív fel minden nap: hé, haver szedd össze magad! Vagy Szókratész: látom már megint tévézel! Ne öld az elmédet! Malamud se: ha túlélem az esedékes pogromot, megtanítalak oroszul!

 

És itt állok, vaksin hunyorogva egy hatalmas tévé előtt, nem tudok se oroszul, se görögül, a karomban hatalmas adag gyapotból készült pattogatott kukorica. Egy így nem a legvonzóbb kép. Hallom Mónika, és Balázs hangját, és ettől megnyugszom. Szépen leheveredek a kikoptatott fotelembe, és lassú, ráérős mozdulatokkal teletömöm magamat gyapottal.

 

Kitömött tévénéző a 21. századból.

 

Ez áll majd terebélyesre hízott trófeám alatt. Egy lányhangot hallok a jövőből:

 

  • Juj de ronda izé van a száján.

  • Az bajusz.

 

Amikor úgy érzem teljesen tele lettem (a kukorica "úgy hull le rólam, mint ruha másról a boldog szerelemben"), elszenderedem. Arról fogok álmodni, hogy találtam kólát a kukorica mellé. Mosolygó szájjal habzsolom az életet.

 

Ha valóban megjönne az a Mester, lehet csak ennyit mondanék neki:

 

- Menj már arrébb öreg, nem látom a tévét.

 

 

 

 

 

"Mit kellene

tenni érte és ellene?

Nem szégyenlem, ha kitalálom,

 

hisz kitaszít

a világ így is olyat, akit

kábít a nap, rettent az álom.

 

A kultura

úgy hull le rólam, mint ruha

másról a boldog szerelemben-

 

de az hol áll,

hogy nézze, mint dobál halál

s még egyedül kelljen szenvednem?"

 

József Attila: Nagyon fáj

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szanalomkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr351123413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hannapanna 2009.05.24. 14:41:39

mestereink már az égben vannak...pedig mindenkinek kell egy Szigorú Mester, ha másért nem, hát, hogy kiverje a kólát a kezedből, vagy megsimogassa a fejed néha. Nekem van egy Szigorú Istenem, de soha nem szól egy szót sem, ezért Mesternek csapnivaló, de kölcsönadom neked...
süti beállítások módosítása