Szánalom Kapitány kalandjai

Befogadtam ezt a töltényt, mintha édes gyermekem lenne, befogadtam a hasamba, akár egy fémes magzatot, átölelem, cirógatom, vigyázok rá. Eggyé válunk. Állandósult éhségérzetem lassan elmúlik, boldoggá tesz ez a gyermek.

Őket szeretem

Címkék

alibi (1) anyám (1) az (1) balaton (1) béla (2) bharat (1) bocskor (1) boldogság (1) börtön (1) csók (1) dealer (1) dogville (1) elmenni (1) fekete (1) focista (1) gábor (1) gyurcsány (1) joshi (1) kultura (1) lyuk (1) maradni (1) mátyás (1) monolake (1) morons (1) munch (1) nátha (1) órák (1) orra (1) párhuzamos (1) péter (1) pintér (2) quimby (1) rákosi (1) rasszizmus (1) részeges (1) sláger (1) sofőrök (1) szerelem (1) színház (1) tököli (1) út (1) vándor (2) wesselényi (1) Címkefelhő

Pintér Béla SC: Anyám orra

2009.11.10. 10:55 | Baltasar Bustos | Szólj hozzá!

 

Rég nevettem ennyit. Úgy éreztem magam, mintha a Sas-kabaré felvételén lennék, bár Pintér Béla és sasjózsi olyan távol állnak egymástól, amilyen távol csak lehetséges. A hatás hasonló, a nézők mások. Ezeket a nézőket nem olyan könnyű megnevettetni, engem is nehéz. Nem elég néhány odavágott disznó-, cigány-, zsidó- stb., stb. vicc.

 

Pintér Béláéknak sikerül, egészen elképesztően jó az összes szereplő (Enyedi Éva, Szamosi Zsófia, Bencze Sándor, Deák Tamás, Pintér Béla, Quitt László, Thuróczy Szabolcs), remek élőzenét húznak-fújnak a búsónak öltözött zenészek. A darab végig leköt – pedig az előadások alatt a legkönnyebb eltünődni-, egy pillanatra sem enged el, majdnem lecsúszok a padról, de észre sem veszem.

 

A történet egy vese-átültetésről szól, telis-tele groteszk, őrült, és valós figurákkal. A történet másodlagos, itt tényleg a játék a lényeg, a szereplők a fontosak, a röhejes, nagyon is élő alakok.

 

Lassan Pintér Béla társulat-függő leszek, úgy leszek velük, mint két évvel ezelőtt voltam Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Band-jével, és a Csík-zenekarral. Amikor lehetett, elmentem meghallgatni őket, amikor lehet, elmegyek megnézni P. B.- ékat.

 

Ami csodálatos, hogy az összes eddig általam látott darab – 2, azaz kettő- nem lépi túl a másfél órát. Így kell! Képtelenség egy három órás előadást ugyanolyan figyelemmel végignézni – legalábbis nagyon ritkán lehet-, ahogyan a filmeket sem árt rövidre vágni. Még egy interjút is nehezen vág meg az ember, egy filmet, egy drámát lehet igazán bonyolult, de a végeredmény általában a csonkítást igazolja.

 

Másfél óráig nevettem, és amikor körbepillantottam, láttam, hogy mindenki elégedett. Senki sem ásítozott, senki sem tüsszögött, senki sem bóbiskolt. Mintha nem is színházban lennénk. Most azon gondolkodom, hogy a sasjózsi-közönség mit szólna ehhez a darabhoz? Mert ez egy látszólag könnyű, okosan, de könnyedén szórakoztató darab. Még az is lehet, hogy sokan tapsolnának a végén...

 

Gondolatban kicserélem Pintér Bélát sasjózsira – nem véletlen az apróbetű-, így az egész darab röhejessé válna. sasjózsi végigripacskodná a másfél órát, a zenészek helyett egy cd-lejátszó muzsikálna, a SZÍNÉSZEK helyett józsi bárgyú kellékei szerepelnének, egy-egy életre kelt, kirúzsozott, örökkön vigyorgó marionett-bábu.

 

sasjózsi nincs itt, adócsalása miatt kissé a háttérbe szorult. Egyszer visszatér ő is, mint a napkelte, mint Fletó, nagyobb támogatással, nagyobb önhittséggel, mint valaha. De a gnómok most eltűntek. Most Pintér Béla és társulata van, ez az ő idejük. Nem tudom, hogy húsz év múlva hol lesznek. Valószínű, hogy szétesnek, szétesik a társulat.

 

Ahogyan szétesett a Pink Floyd, és az Aranycsapat, eltűnt a Syrius, és a Kex, ahogyan túl korán elment Latinovits, Őze Lajos, József Attila, Radnóti, és Ady Endre. A sasjózsik, lórántlenkék, lagzilajcsik, etusok, berényik élnek örökké. A bayerzsoltok, verebesek, farkasházyk világa helyett élhetnénk egy egészen más világban. Ahol Viktor, Ferenc, és Gordon csak egy-egy ócska vicc, egy-egy elcsépelt, elrajzolt figura.

 

Ahol Pintér Béláékat nézzük a tévében –főmüsoridőben-, és nem félünk attól, hogy kinevessük saját magunkat. Kiröhögjük ezt a torz világot, amely olyan megszokottá vált, annyira öszenött velünk, hogy már észre sem vesszük szürrealitását.           

A bejegyzés trackback címe:

https://szanalomkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr441514908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: béla pintér anyám orra
süti beállítások módosítása