Szánalom Kapitány kalandjai

Befogadtam ezt a töltényt, mintha édes gyermekem lenne, befogadtam a hasamba, akár egy fémes magzatot, átölelem, cirógatom, vigyázok rá. Eggyé válunk. Állandósult éhségérzetem lassan elmúlik, boldoggá tesz ez a gyermek.

Őket szeretem

Címkék

alibi (1) anyám (1) az (1) balaton (1) béla (2) bharat (1) bocskor (1) boldogság (1) börtön (1) csók (1) dealer (1) dogville (1) elmenni (1) fekete (1) focista (1) gábor (1) gyurcsány (1) joshi (1) kultura (1) lyuk (1) maradni (1) mátyás (1) monolake (1) morons (1) munch (1) nátha (1) órák (1) orra (1) párhuzamos (1) péter (1) pintér (2) quimby (1) rákosi (1) rasszizmus (1) részeges (1) sláger (1) sofőrök (1) szerelem (1) színház (1) tököli (1) út (1) vándor (2) wesselényi (1) Címkefelhő

Szerelem ez

2008.03.13. 00:00 | Ixca | Szólj hozzá!

„Semmit sem értek.” (Szánalom Kapitány)

Nem sírt, mosolygott. (Mintha széttaposták volna a szívét, mindig ugyanaz a játék.) Mosolyogva hallgatta, ahogyan lemondanak róla, mosolyogva figyelte a vért váladékozó ősbeteg fákat, mosolyogva hallgatta a kocsma tüdőbeteg csaposát, aki kitartóan szidta az átkozott országot. Nem sírt, nevetett. (Olyan röhejes volt az egész, röhejesebb, mint amilyen szomorú, a könnyek lemondóan legyintettek erre az átkozott bohózatra, amelyben két kedves, bájosan gyenge ember egyszerre omlott össze –hazugság, nem omlottak össze, a kocsma omlott össze közönyös arcukat figyelve, a vizezett sör ömlött ki néma beszélgetésüket hallgatva-). Hallgatott, élvezte, ahogyan lehullanak az álarcok, élvezte, hogy nem őrjöng, nem vág fancsali képet, élvezte, hogy továbbra is magabiztos, magabiztosan mond le újra a világról. (Hej az a kibaszott szentimentális szív.)

Csak ült, és hallgatott. Régen (gyere, jöjj, édes, nyűgös nosztalgia!) máshogy volt, a nyúzott kamasz, az őszinte, ifjú Kapitány régen kirohant volna a kocsmából, otthagyva ezt a gyönyörű angyalt, otthagyva a hideg igazságot, elfutott volna a holdig, végiglépkedve a mámor összes lépcsőjén, vagy nekiment volna a legnagyobb ismeretlen meláknak, abban reménykedve, hogy az majd laposra veri (imádta vérének őszinte ízét, a túlcsorduló meztelenséget). Most csak ül, némább, mint a Királyt ábrázoló poszter a falon, az arca irgalmas, jóságot sugároz, bele kell veszni ebbe az arcba, gyűlölni kell ezt a jóságos arcot.

Nem mondja, szeretlek, nem kérdi miért (volt e valaha ennél értéktelenebb, lehetne ennél meddőbb a beszéd?, az összes szó egy-egy elvetélés lenne, pofátlan hazugság egy kifordult világról). Nem mond semmit sem, nyugodtan tűri, hogy elöntse a fájdalom, és édes jó barátja az öngyűlölet. Nyugodtan tűri, hogy kihallgassák, hogy összesúgjanak a háta mögött, ő lenne Kierkegaard álma, a Végtelen rezignáció lovagja? De hová lett az a Kapitány, aki szembe köpte az Istent, hogy aztán saját képéről törölje le a nyálat? Meghatározhatatlan ez a csend, egyszerre nevet, és sír, egyszerre simogat, és reped, repeszt, ragad, és összezúz. A két utazó most már a földön csörömpöl, szilánkokra törve keresik azt az ajtót, amelyen együtt léphetnek ki, ahol –akár egy édes álomban- összeolvadhatnak, ahol legyőzhetik a bánatot, a halált.

Hiába lett napról napra cinikusabb, ha bensejében ott dobogott az az átkozott szentimentális szív, az a gyönyörű (undorító?) idealista szív, az a szánalmas (szeretni való?) lélek, amely mindig álmokat festett az összevizelt falakra, amely mindig új látomásokkal, és ábrándokkal tette gazdagabbá minden pillanatát, amely még most sem hajlandó elhinni, hogy a szerelem az nem egy oszthatatlan, bájos, csobogó egész, nem a mosolygó világmindenség, ott szenved, vagy hevül, vagy ragyog belül az a szív, amely még mindig nem érti meg (pedig látja, érzi, és hallja), hogy a szerelem harc, háború, vér-verejtékes, őrült-lágy tánc a világ szélén, s nem csak a végtelen boldogság (lebegésnek szörnyen kevés volna nevezni, bárminek szörnyen kevés nevezni). Meg kell egymásért harcolni.

Less, than a Zero, ez volt felfestve vér veres betűkkel az ég aljára, ez lobogott az agyában, ez a mondat táncolta körbe, ez a kegyetlen, keserves igazság mérgezte meg azt a valójában csodás pillanatot, amikor a nehéz csönd után újra megcsókolták egymást. Az a csók másról mesélt, mint a szavak, az a csók azt mondta én erősebb, igazabb vagyok nálatok, én le tudom győzni a halált!

Gyere, mondta az angyalnak, aki nem mondott se igent, se nemet, csak hallgatott. Olyan szerelmesen, édesen, vágyakozva suttogta el ezt a négybetűs szót, hogy Jó Csönd Herceg (aki végig a hátuk mögött osont) végül meghajolt a Kapitány előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szanalomkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr59374618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: csók munch
süti beállítások módosítása