Szánalom Kapitány kalandjai

Befogadtam ezt a töltényt, mintha édes gyermekem lenne, befogadtam a hasamba, akár egy fémes magzatot, átölelem, cirógatom, vigyázok rá. Eggyé válunk. Állandósult éhségérzetem lassan elmúlik, boldoggá tesz ez a gyermek.

Őket szeretem

Címkék

alibi (1) anyám (1) az (1) balaton (1) béla (2) bharat (1) bocskor (1) boldogság (1) börtön (1) csók (1) dealer (1) dogville (1) elmenni (1) fekete (1) focista (1) gábor (1) gyurcsány (1) joshi (1) kultura (1) lyuk (1) maradni (1) mátyás (1) monolake (1) morons (1) munch (1) nátha (1) órák (1) orra (1) párhuzamos (1) péter (1) pintér (2) quimby (1) rákosi (1) rasszizmus (1) részeges (1) sláger (1) sofőrök (1) szerelem (1) színház (1) tököli (1) út (1) vándor (2) wesselényi (1) Címkefelhő

A Kard nélküli kard technikája

2009.12.08. 13:04 | Baltasar Bustos | Szólj hozzá!

 

A legnehezebb harcokat önmagammal vívom, néha teljesen reménytelennek tűnik ez a küzdelem. Ha nem csak felebarátok lennénk Istennel (most mindegy melyikkel) megkérném, hogy csepegtessen belém egy kevéske türelmet, szorgalmat, önfeláldozást. Hiába olvasok a Keleti Bölcsekről, hiába értem, mit mondtak, ha lusta vagyok kilépni ördögi, önző köreimből. Húztunk egy kört magunk körül, és úgy képzeljük olyan a Világ, ahogyan a kör közepéről látjuk.
A kör közepén állok, akár egy parókás Pataki, körbe vesznek jó barátok, örömök, és félelmek.
Olvasok Musashi-ról, Japán legnagyobb kardvívójáról, aki egész életében az Utat kereste. Megvívott hatvan párbajt, majd rájött, hogy gyilkolni barbárság, ezért kitalálta a Kard nélküli kard technikát. Ez arról szólt, hogy puszta kézzel megragadta ellenfele lecsapó pengéjét. Kellett hozzá némi tehetség, gondolom. Később letette a kardot, és felvette az ecsetet.
A vívás, a festés, az írás: terápiák. Minden betű egy-egy lépés a szabadulás felé. Vannak persze fölösleges betűk, álnok szavak, silány mondatok, egy-egy kiöltött nyelv. De nem vagyunk Musashi-k, Radnótik, Nabokov-ok, hogy minden mozdulatunk, lekörmölt gondolatunk a tökéletesség határán legyen.
Mindig ilyen Musashi-féle Mesterre vártam. Ahogy olvasok róla, ő is olyan ember volt, aki nem akart Mester lenni, egész életében szabad szamuráj volt, kötöttségek, és főleg Úr, Gazda nélküli. Olvasok a párbajairól, és azon tűnődöm, mi történt volna, ha egyszer egy végvári vitézzel csap össze. Európai technika a távol-keleti ellen. Az igazán nagy Mesterek végül össze sem csaptak, gondolatban lejátszották a párbajukat, és meghajoltak a másik előtt. Mit kezd ezzel a mi európai elménk? Akciófilm akció nélkül? Tiszta röhej. Emlékszem csalódottságomra egy régi szamuráj filmmel kapcsolatban, ahol nem csapott össze a két legnagyobb. Hát mi ez? Kérem vissza a jegyem árát!
Régi közhely, hogy sakkjátszmákban kellett volna lejátszani a háborúkat. A véres harcot gondolatban. Hitler vs. Sztálin, Churchill vs. Hitler, micsoda meccsek lettek volna, vagy később a majomszerű kis Bush és ellenfele a meglehetősen ostobának tűnő Szaddám! Szánalmas lépéseik után hány szakértő fogta volna a fejét?
Néha nehéz összeegyeztetnem a Világokat. A szerkesztőségben egy öreg, félig bolond sakkozó magyaráz a régi időkről, a tévét bekapcsolva elkapok egy pillanatot az újabb BKV-és ügyből, hogy a Bíróság beidézte az egyik fejest, aki természetesen nem jelent meg. Később Musashi-ról olvasok, az Ecset Útjáról. Igazán príma az emberi elme, hogy ezeket a különböző dolgokat képes összeegyeztetni, a japán kardvívót a tenyérbe mászó Vízfejű úrral, a sakkokban lejátszott történelem álmát egy bolond, öreg sakkozó delejes mondataival.
-          Maguk fiatalok mit szólnak a világhoz? – kérdezte tőlem az öreg, volt olimpikon sakkozó.
-          Nem tudom. Tudja, mindig mindenki panaszkodik, de én tudom, hogy régen ennél csak rosszabb volt.
-          Az igaz. – rábólintott a válaszomra. Nyilván arra várt, hogy panaszkodni kezdek, előjön belőlem a Szomszédok-vér, a Magenheim, Vágási, Bőhm-ősök szava.
-          Úgy vettem észre, hogy ennek az országnak az a legnagyobb baja, hogy mi élünk benne. Tele van magyarral. – az öreg erre is rábólintott, nem tudom, nem tartott e nemzetárulónak egy ilyen cinikus, már-már cionista kiszólás miatt. Az öreg bár bolond, de nyilvánvalóan nagyon okos. Ha sakkoznánk, megfogná a kardomat, és egy könnyed mozdulattal kettő törné. Olyan szánalmas ellenfele lennék, hogy a parti végén még csak le sem gyilkolna, az ilyen nyomorultak életét mindig megkímélik.
A beszédhez ki kéne találni a Hang nélkül hang technikáját. Az íráshoz a Szó nélküli szó technikáját. Úgy átadni valamit, hogy nem adunk át semmit sem. A Szerelem nélküli szerelem technikája. Az Önzés nélküli szeretet technikája.
Néha nagyon nyomaszt, hogy rossz helyen járok. Néha tudom, hogy el kéne mennem vándorolni egy időre, megtalálni a valódi világot, a látszatvalóságok helyett. Ha azt mondom Melindának, hogy elmennék Dél-Amerikába vándorolni, az ő szemében én leszek a bolond sakkozó. Pedig ő is keresi az Utat, ahogy nagyon sokan. Ilyen szinten hiszek a lélekvándorlásban, a vándorok, utazó lelke továbbszállhat egy újabb testbe. Talán jutott belém egy darabka Musashi-lelkéből. Sajnos nem a Tudása, csak a Tudás utáni sóvárgás.

A bejegyzés trackback címe:

https://szanalomkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr581583238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása