Szánalom Kapitány kalandjai

Befogadtam ezt a töltényt, mintha édes gyermekem lenne, befogadtam a hasamba, akár egy fémes magzatot, átölelem, cirógatom, vigyázok rá. Eggyé válunk. Állandósult éhségérzetem lassan elmúlik, boldoggá tesz ez a gyermek.

Őket szeretem

Címkék

alibi (1) anyám (1) az (1) balaton (1) béla (2) bharat (1) bocskor (1) boldogság (1) börtön (1) csók (1) dealer (1) dogville (1) elmenni (1) fekete (1) focista (1) gábor (1) gyurcsány (1) joshi (1) kultura (1) lyuk (1) maradni (1) mátyás (1) monolake (1) morons (1) munch (1) nátha (1) órák (1) orra (1) párhuzamos (1) péter (1) pintér (2) quimby (1) rákosi (1) rasszizmus (1) részeges (1) sláger (1) sofőrök (1) szerelem (1) színház (1) tököli (1) út (1) vándor (2) wesselényi (1) Címkefelhő

A fekete lyuk

2009.02.06. 15:32 | Baltasar Bustos | Szólj hozzá!

Ott tátongott az a fekete lyuk.

Elnyelt mindent és mindenkit, aki vagy ami a közelébe ért. Mégis egyre többen kerekedtek fel, hogy beleolvadjanak az édes, gomolygó semmibe, amely a végtelen mélyedés mélyén várta őket. Boldogan, vigyorogva, már-már dalolva választották a teljes, végleges megsemmisülést, amely megmentette őket az unalomtól, amely feloldozta őket örök, isteni, szánalmas közönyük alól, amely mostanra nagyon hasonló, lárva-szerű élőlényekké varázsolta őket.

Egy élelmes vállalkozó (K. befolyásos miniszter jó barátja) lezáratta a nihil e csodáját és belépőt szedett a bejáratnál. A markát tartotta, akár Kharón, és a lárva-szerű képződmények – mind egy-egy megrongált cseppkő- mosolyogva vásárolták meg a saját halálukat, hiszen vásárolni amúgy is imádtak, és ez a bájos esemény megért minden pénzt. Az árak emelkedtek, de a lyuk sohasem telt meg, nem volt annyi szerelmi csalódás, nem volt annyi családi tragédia, amely feltölthette volna ezt az árkot, a bánat e kiismerhetetlen gyomrát, nem volt annyi érzelmi, érzelmekből született táplálék, annyi megszilárdult, sonkává, brokkolivá vált elvetélt könnycsepp, amely kielégíthette volna e természeti tünemény falánkságát.

Magyarország népszerű országgá vált, Welcome to Hungary, Home of the Bravest and Best Suicids, harsogták a vadi új táblák a határok mentén, Aki idetért, Halált talált, ilyen és egyéb szenzációs – órák alatt kiizzadt- szalagcímek hirdették az öngyilkos-statisztikákban amúgy is örök dobogós – de leginkább aranyérmes- kis porfészkünket (maradjunk a rosszindulatú realitásnál). Az öngyilkos-kommandók rengeteg bevételt hoztak, haláluk előtt félretett pénzüket, vagyonukat mindannyian elmúlatták, a halála előtt az összes hangyából tücsök lett, vagyis az élőhalott csavarok és papírlapok helyébe tízezernyi tékozló fiú és lány került, akik hisztérikus őszinteséggel és felelőtlenséggel szórták a pénzt. Szó szerint. Sok-sok ember csak azzal foglalkozott, hogy összeszedje a halál szerelmesei által eldobált bankjegyeket.
Az összes kocsma és kaszinó tömve volt, a fáradt tekintetű dealerek kilójával árulták a kokaint, a sokféle bogyót, sőt, gyakorlatilag bármit el tudtak adni, senki sem reklamált. Az egész város egy könnyed sóhaj volt a tengernyi boldog turistától, akiket ez a fekete lyuk, a halál pimasz és olyannyira várt közelsége reménytelenül elégedetté és jóllakottá tett. Jóllaktak azzal a gondolattal, hogy másnap már nem kell felkelniük, másnap már nem kell a reménytelenség ócska, repedezett tükreibe bámulniuk, nem kell táskás szemeikkel vizsgálni a táskás, himlőhelyes valóságot – a saját keléses, örökké fáradt valóságukat-, nem: belebújhattak, belezuhanhattak, beleugorhattak, belecsúszhattak ebbe a félelmetesen egyszerű, bársonyosan gyilkoló vidám ürességbe, amely semmit sem ígért, de azt betartotta.
A magyarok nem értették a turistákat, ők –hiába gazdagodott látványosan az ország- ugyanolyan búsak, nemtörődömök voltak, mint korábban és egy idő után egyre többen kúsztak óvatosan a lyuk közelébe, hátha felfedezik, mire ez a nagy vidámság. Elsőként az örök morgolódok tűntek el, aztán az örök pesszimisták, az örök panaszkodók, belemásztak a fekete lyukba a hatalmas vagyonukon boldogtalanul kapirgáló nagyszájú kakasok, beleugrottak a önmaguk által gyötört, közlekedési dugókban cigarettákat ráncoló megsárgult sofőrök, bele az örökké mérges, haragos, mindenkibe belekötő suhancok, és a puffadttá pumpált, palacsinta-képű és –elméjű kopaszok. Belecsúsztak az irodáknak nevezett dobozokba gyömöszölt mozgó irathalmok, az örök szkeptikus, savanyú leheletű művészek, tengernyi ellenőr, rendőr, tanár, tanító, munkás, diák, a csalók, a kóklerek, a nyerészkedők, a hosszú nyelvüket a világ aranyerén pihentető kapaszkodók, a magánytól rettegő rasszisták, romák, és nemromák, akiket már csak a gyűlölet éltetett, gazdagok, polgárok, akiket már a vagyon se éltetett, egy hatalmas, válogatott társaság, mind, mind belemerültek a semmibe, és a fekete lyuk látá, hogy ez jól van.


Magyarország lakossága 2301234 főre apadt. Magyarország megtisztult, a fekete lyuk felfalta önmagát. Tavaszodik.

Csók István: A tavasz ébredése

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szanalomkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr6926742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: fekete lyuk
süti beállítások módosítása