Szánalom Kapitány kalandjai

Befogadtam ezt a töltényt, mintha édes gyermekem lenne, befogadtam a hasamba, akár egy fémes magzatot, átölelem, cirógatom, vigyázok rá. Eggyé válunk. Állandósult éhségérzetem lassan elmúlik, boldoggá tesz ez a gyermek.

Őket szeretem

Címkék

alibi (1) anyám (1) az (1) balaton (1) béla (2) bharat (1) bocskor (1) boldogság (1) börtön (1) csók (1) dealer (1) dogville (1) elmenni (1) fekete (1) focista (1) gábor (1) gyurcsány (1) joshi (1) kultura (1) lyuk (1) maradni (1) mátyás (1) monolake (1) morons (1) munch (1) nátha (1) órák (1) orra (1) párhuzamos (1) péter (1) pintér (2) quimby (1) rákosi (1) rasszizmus (1) részeges (1) sláger (1) sofőrök (1) szerelem (1) színház (1) tököli (1) út (1) vándor (2) wesselényi (1) Címkefelhő

"Egy reformer nem menekül." Gyurcsány és Wesselényi.

2009.03.06. 16:18 | Baltasar Bustos | Szólj hozzá!

Miközben a miniszterelnökünkről nézek egy régi felvételt -http://index.hu/belfold/1989/2009/03/06/igy_mondott_le_gyurcsany_husz_eve/- Wesselényi Miklósra gondolok. Milyen hasonló személyiségek! Két végtelenül önzetlen milliomos, koruk meghatározó figurái! Ferenc a videó szerint REFORMER. Ő maga beszélt erről  - a vastagabb-keretű szemüveg mögött ugyanazok a tiszta, jóságot sugárzó szemek - : "A reformer nem menekül, a reformer szembenéz."

 

 

 

Pontosan úgy, mint Wesselényi Miklós, akit egykor hűtlenségi perbe fogtak a szatmári beszédéért: "már századok óta a kormány a köznépet terhelő ocsmány képre parasztvédői és köznépoltalmazói orcát tett, de a melly alatt ő szívta annak egyfelől zsírját". Akár ma is elmondhatta volna. Éljen Gyurcsány „(F)Osztogató” Ferenc!

Nem, nem ez a Ferenc fogta perbe, hanem egy másik (az I.) Pedig mintha a jelen vérszívóiról beszélne. Semmi sám veltozik. A legfőbb különbség, hogy Wesselényi adott, Fletó meg elvesz, az árvízi hajós ellenállt a sodrásnak, Ferenc mindig meglovagolta. Mert ő ilyen lovagolós, jópofa gyerek. Táncikál, innen-onnan elcsen ezt-azt (pár milliárdot, jövőképet, szabad gyülekezési jogot). Ha lenne mellette egy vezető, én nem bánnám, hogy bohóckodik. Udvari bolondnak teljesen megfelelő.

Eltúlzott gesztusai, széles mozdulatai, túljátszott mimikája mind-mind megfelelővé teszik a leharcolt, kiégett mulattató szerephez. De nem szomorú bohóc ő, sohasem volt az! Lángeszű (nem tudom mitől lenne az, talán, mert jobban furakodott, taposott, mint a többi csinovnyik?), aranyszájú (khm.), és aranyszívű! Hogy aggódott azért az „elveszett gyerek”-ért, mennyire szívén viseli alattvalói életét - "el lehet menni Magyarországról! Tessék!".

A probléma az, hogy senki sem mondta meg akkor egyenes adásban: "neked kéne elmenned te szerencsétlen!", senki sem mondott semmit, az újságírók háborogtak, a háborgókat lehalkították. Áruló keverőpult! Ferencet senki sem fogja hűtlenségi perbe, pedig nála hűtlenebb, csalárdabb karmestert a demagógiákban is nehezen találunk. 

Hogy mi a baj velünk? Mi a baj a politikusainkkal, a vezetőinkkel? Hadd szolgáljon magyarázatul ez az idézet: "Két szavazaton kívül az egész királyi tábla, melynek tagjai közt Wesselényinek sok személyes barátja volt, kárhoztató ítéletet mondott. Fájó szívvel voltam kénytelen én is, a felhozott törvényes indokok alapján, báró Vay Miklóssal és gróf Nádasdy Lipóttal együtt e nézetben osztozni." A jóbarátok. Urak egymás között.

Wesselényit elítélték, három évet kapott, később megvakult, és a szabadságharc bukásába ő is belehalt – 1850-ben-. A per során a fenti sorok gazdája is ellene szavazott - Szögyény-Marich László, aki emlékiratában jó barátjának vallja a hűtlent-. Ez a baj, hogy nálunk a barátság csak egy szó, a függetlenség csak egy szó, a szabad, vagy fiatal demokraták - fiatal- szövetsége csak szavak összessége. 


 

 

 

Egy reformer nem menekül, egy reformer szembenéz.” S te mihez kezdesz Ferenc?

Tudom, el lehet innen menni, jó pár barátom már megtette...

 

 

 

 

Könyvajánló: Trócsányi Zsolt: Wesselényi Miklós hűtlenségi pere.

Hozzá meg a vonatkozó Edda-számok (A hűtlen, Elhagyom a várost). Edda, avagy vissza a valóságba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szanalomkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr12985560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: gyurcsány wesselényi
süti beállítások módosítása