Szánalom Kapitány kalandjai

Befogadtam ezt a töltényt, mintha édes gyermekem lenne, befogadtam a hasamba, akár egy fémes magzatot, átölelem, cirógatom, vigyázok rá. Eggyé válunk. Állandósult éhségérzetem lassan elmúlik, boldoggá tesz ez a gyermek.

Őket szeretem

Címkék

alibi (1) anyám (1) az (1) balaton (1) béla (2) bharat (1) bocskor (1) boldogság (1) börtön (1) csók (1) dealer (1) dogville (1) elmenni (1) fekete (1) focista (1) gábor (1) gyurcsány (1) joshi (1) kultura (1) lyuk (1) maradni (1) mátyás (1) monolake (1) morons (1) munch (1) nátha (1) órák (1) orra (1) párhuzamos (1) péter (1) pintér (2) quimby (1) rákosi (1) rasszizmus (1) részeges (1) sláger (1) sofőrök (1) szerelem (1) színház (1) tököli (1) út (1) vándor (2) wesselényi (1) Címkefelhő

Vándor(részlet)

2008.03.12. 17:00 | Ixca | 2 komment

A lány kedvese kiáltására ébredt. Ijedten ölelte át szerelme drága, izzadt testét:

Mi történt? Rosszat álmodtál? – a fiú bólintott, és a lány mellkasára hajtotta a fejét. Éva tudta, hogy semmit sem kell kérdeznie, ha ő mesélni akar, majd mesél. Lágyan simogatta a vándor kócos haját, dúdolva kurkászta. A vándor megcsókolta kedvesét, és bódultan vette észre (akár egy villámcsapás, úgy hasított belé), hogy még sohasem volt ilyen boldog. A mindene volt ez a lány. Arra gondolt, most talán végetért az utazás, most talán megállhat, lebeghet egy helyben egy angyal szárnyai alatt. Mézédesnek érezte a belopakodó napsugarakat, mézédes volt a lány, amint végigcsókolgatta a testét. Nem akart a félelemre gondolni, arra, hogy egyszer ennek is vége lesz, hogy újra kigyúlnak a fények, és ő ott fog állni egy meghatározatlan színpad közepén, csupaszon, és egyedül, gúnyos nevetések zűrzavarában. Eggyé akart válni Évával, el akarta felejteni önmagát, az önzést, az origót, önmagát, ezt a befelé, és kifelé forduló aprócska pontocskát, aki mégis saját világot alkotott. Bele akart bújni Éva barna, gyönyörű testébe, el akart merülni a sötét hajzuhatagban, bele akart fulladni a szerelembe. Mindent akart, és semmit sem, de ez most könnyed érzés volt, nem kiégett melankólia. Megsimogatta Éva aranyos fejecskéjét (oldalakat lehetne írni egy lány mosolyáról), felállt, és felrakott egy lemezt a lejátszóra. A lendületes, élettel teli, klasszikus jazz mindkettejüket egyformán lenyűgözte, úgy érezték e nap ezen percében nem szólhat más, csak Stan Getz-nek ez a régi albuma, amelynek a címét csak lengyelül olvashatták a borítón. Imádta Éva ízlését, könnyedségét, szelíd énjét, azt, hogy ezen a bágyadt reggelen is csak úgy táncra perdül, csodásan mozog erre a csodálatos zenére, és csak neki, és csak őérte, s így gondolat-folyama végén újra visszatért önmagához, ő és ő, az origó. Elmosolyodott. Még sohasem szerette egy lány sem ennyire, és ő sem szeretett még így senki mást (talán). Lassan kiürült a feje, és a szíve, s csak a boldogság maradt, semmi más. Könnyed dallamok, istenélménnyé váló szeretkezés.  


Sokszor megfordult a fejében, hogy mi van, ha csak álmodik, ha meggyötört énje nyugtatja magát ezen az éjszakán ezzel a mámoros, balzsamos álomképpel. Mindig arra jutott, hogy talán mindez érdektelen. Ki kell tolni az ébredést. A burokban kell ragadni. Különösképpen még a munkáját is élvezte, vigyorogva pakolta a nehéz járólapokat, nem törödve semmivel és senkivel, várva a 17:00-át, amikor majd elszabadul, megszabadul, és repülhet Évához a dugig tömött, izzadt, savanyú lehelletű buszokon, akár Illés szekerén. Lassan teljesen megváltozott, a beteljesült szerelem elővarázsolta a legjobb, legszeretőbb, legnyitottabb, legnyugodtabb énjét. Lassan megértette, és átélte a Taót, vagy valami ahhoz hasonló, hasonlóképp megnevezhetetlen és meghatározhatatlan ...-t. Éva és a Vándor között lassan feleslegesek lettek a szavak, a mosolyok, csókok, kacsintások nyelve sokkal többet mondott, sokkal többről mesélt. Kár a szóért.

Akármerre jártak, vele mindent gyönyörűnek látott. Vígan mosolyogtak a belüket a piszkos betonra hányt szemeteskukák, az embergyűlölő ellenőrök békés erdei lényeknek látszottak, morcos tekintetük megannyi ragyogó csillag. A neonáci, földre köpdöső kopaszok csupán eltévedt báránykáknak, szeretni való bolondos gyerekeknek tűntek, akik csak bájos unalomból verték pépesre a környékre tévedt színes bőrű polgártársaikat (szigorúan ésszel, taktikusan, tízen gyalázva egyet). Az egész füstös, magára hagyott, kormos, idétlen város szépnek tűnt számára, hangulatosnak látta a rohadó belvárosi házakat, frissnek, modernnek az ormótlan irodaházakat, a csillogó fémkupacokat. A zsivaj, a zsibongás, a könyöklős, odamondogatós légkör szinte megnyugtatta, ha Évát ölelhette át, minden a visszájára fordult. Igen, bűneink megbocsáttattak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szanalomkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr95374746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hannapanna 2009.02.28. 18:18:27

ez a reggeli kép olyan ismerős. mintha már elképzeltem volna egyszer. csak stan getz helyett nina simone-nal.

Baltasar Bustos 2009.03.07. 20:20:03

@hannapanna: akár Nina Simone is lehetett volna, hiszen a szöveg szereplője őt is módfelett kedvelte. A szöveg szerzője egyébként a 16 Horsepower Sinnerman feldolgozásán keresztül jutott el Nina Simone-hoz (Nina S.:Sinnerman). A dalok és elóadók közötti zenei-hálóról lásd egy későbbi blogbejegyzést: 16 Hp és a Muzsikás.
Címkék: szerelem vándor
süti beállítások módosítása