Szánalom Kapitány kalandjai

Befogadtam ezt a töltényt, mintha édes gyermekem lenne, befogadtam a hasamba, akár egy fémes magzatot, átölelem, cirógatom, vigyázok rá. Eggyé válunk. Állandósult éhségérzetem lassan elmúlik, boldoggá tesz ez a gyermek.

Őket szeretem

Címkék

alibi (1) anyám (1) az (1) balaton (1) béla (2) bharat (1) bocskor (1) boldogság (1) börtön (1) csók (1) dealer (1) dogville (1) elmenni (1) fekete (1) focista (1) gábor (1) gyurcsány (1) joshi (1) kultura (1) lyuk (1) maradni (1) mátyás (1) monolake (1) morons (1) munch (1) nátha (1) órák (1) orra (1) párhuzamos (1) péter (1) pintér (2) quimby (1) rákosi (1) rasszizmus (1) részeges (1) sláger (1) sofőrök (1) szerelem (1) színház (1) tököli (1) út (1) vándor (2) wesselényi (1) Címkefelhő

Régi szép idők. Keser-sérves nosztalgia.

2009.03.13. 14:59 | Baltasar Bustos | Szólj hozzá!

Esik ez a gonosz eső. Torkomat, körmömet reszelem, bámulok kifelé. Előttem egy széttárt könyv. Pár napja találtam egy panel lépcsőházában:

EL NEM ÉGETETT DOKUMENTUMOK. SZABAD TÉR KIADÓ, 1990.

1990. Amikor még reménykedtünk a rendszerváltásban (szüleink, nagyszüleink).

 

 

Péter Gábor (az ÁVH egykori, később lefejezett főfejese) beadványa a börtönben -1956- (részletek):

"1951. április végén...beszélt Rákosi Mátyás Zöld Sándorral - lemondásáról. A PB megkritizálta. Másnap, péntek de. a belügyminiszter lemondott. Minisztertanács után hazament, agyonlőtte feleségét, anyósát, két gyerekét, végül saját magát.

    

     Péter Gábor

 

Búcsúlevelet hagyott. "Kedves Elvtársak! Tudom mi vár rám és családomra. Minek várjam meg, hogy hosszú tortúra után ez legyen a sorsom? Inkább így fejezem be a családommal együtt."

 

 
    Zöld Sándor

 

 

... 1950. októberében felhívott Rákosi Mátyás: "Bevallotta már ez a rohadék Szűcs, hogy provokátor volt?" "Nem."- mondtam. Erre rendkívül dühös hangon mondta: "A tűz égesse meg ezt a rohadék Szűcsöt! Két napig éjjel-nappal úgy veresse, hogy ropogjanak a csontjai!" Továbbítottam Farkas Vladimirnek, Károlyi Mártonnak. Ők úgy megverték, hogy Szűcs Ernő belehalt."

 

 

 

 

 

Az említett Szűcs nem azonos a disszidálási kísérletért kivégzett újpesti focistával, ez a Szűcs Péter Gábor korábbi helyettese volt. A disznók felfalták egymást. Az egyik fődisznó fia (Vladimir) aprította az apróbb malacokat.

 

 

 

Farkas V. verőlegény

     (Farkas M. fia)

 Szűcs Sándort az Újpesti Dózsa labdarúgóját még Puskás, és Bozsik sem tudták megmenteni (pedig Farkas Mihály honvédelmi miniszter különösen kedvelte őket).

Grosics az Aranycsapat kapusa: „Bozsik, Puskás és én kihallgatást kértünk Farkas Mihálytól, aki akkor a honvédelmi miniszter volt. Fogadott bennünket, és meghallgatta a kérésünket. Azt kértük, hogy a Szűcs Sanyi ne kapjon súlyos ítéletet. Meg is ígérte. Miután megígérte, kiderült, hogy a halálos ítéletet már végrehajtották.”

 

1957:

"Kérjük a Román Népköztársaság kormányát, hogy felelősségre vonásuk lehetővé tétele végett vonja vissza a menedékjogot Nagy Imrétől és az alább megnevezett társaitól: Nagy Imre, Losonczy Géza, Donáth Ferenc, Haraszti Sándor, Vásárhelyi Miklós, Jánossy Ferenc, Tánczos Gábor, Fazekas György, Szilágyi József.

Kérjük sürgősen értesítsenek határozatukról, hogy nevezetteket hazahozhassuk és hozzákezdhessünk kihallgatásukhoz." (Kádár János levele Chivu Stoicához, 1957)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                      A per

 

A többi már jól ismert. Nagy Imrét, és társait kivégezték, Kádár Jancsi sok-sok évig trónolt a legvidámabb barakk tetején. Most meg visszasírják: Kádár idejében jobb volt..., suttogta egy mézes hang a Munkáspárt választási hirdetésében pár évvel ezelőtt.

 

 

 

 

Jobb volt: nektek jobb volt. Tényleg?

 

 

 

 

 

 

Ui:  A rettegett, véreskezű Péter G. 1959 januárjában egyéni kegyelemmel szabadult. Nyugdíjazásáig könyvtárosként dolgozott. 1993-ban halt meg.

Farkas Mihály pici fiacskájáról egy egész képsorozat. Már fiatalon olyan jóindulatú képe van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy február végi kora reggelen Novszkij kimerülten, de elégedetten tér vissza cellájába beimerő vallomásának kijavított kéziratával, amelyet kivülről kell megtanulnia.”

 

Danilo Kis: Borisz Davidovics síremléke

 

Olvasni még: Arthur Koestler: Sötétség délben

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szanalomkapitany.blog.hu/api/trackback/id/tr611000134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: péter gábor rákosi mátyás
süti beállítások módosítása